Ayakkabı Nedir – Ayakkabının Parçaları ve Tarihi
Ayağı dış etmenlerden koruyup muhafaza eden ayakkabı, detaylı bir anlatımla şıklığı, görüntü tamamlayıcı bir kıyafet olarak tanımlanır. Özellikle deriden yapılan ayakkabının ayak sağlığı için uygun olduğu bilinirken Ayakkabı Nedir sorusunu tamamlayan en önemli çizgi, ayakkabıyı koruyucu ve muhafaza edilecek bir cisim olarak belirtilmesi demektir. Tabi bununla birlikte ayakkabının yapısı ve ayakkabıyı oluşturan maddeler neler bunlara da bir göz atalım.
Ayakkabı Nedir – Ayakkabı Nelerden Oluşur – Tarihi ve Geçmişi
-Ayakkabı başlı başına bir deri ürünü olmayıp, ayakkabıyı oluşturan parçalar deri, taban, astar, bağcık, iplik gibi etmenlerden oluşabilmektedir. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan ayakkabı birçok farklılık ve değişime uğrasa da ayağı korumanın hemen yapı taşı olarak görülmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Ayakkabıyı oluşturan en büyük parçanın değeri olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
-Peki ayakkabıyı oluşturan diğer parçalar, yani taban ve astar gibi kısımların yapısı ise plastik ve kimyasal üretimler olabilmekte iken, astar kısmında kumaş ve deri ürünleri kullanılabilmektedir. Bazı ayakkabılarda taban kısmı kauçuk, kösele olabildiği gibi çoğunlukla plastik taban tercih edilmektedir. Özellikle kış aylarında soğukla ayağın arasında mesafe koyulması için plastik tabanlar önemli yer tutmakta. Bayan ve erkek ayakkabı modelleri içerisinde renk tercihi de önemlidir.
-Binlerce yıl öncesinde insanoğlu taban kısmı deri ya da tahtadan sandalet tarzı ayakkabıları kullanırlardı. Bu şekilde yapmış oldukları sandaletlerin eski Mısır döneminde kullanılan ayakkabıların toprak altından kazılar sonucunda çıkarılmasıyla anlaşılmış. Özellikle Girit Adası’nda Minos Uygarlığı ve Roma dönemine ait bazı ayakkabı türlerine bu standartlarda rastlanmıştır.
-Sonrasında 17. yüzyılın ilk yarısında ayakkabıların yüksek topuklu yapılmaya başlanması ile gelişim aşamasında büyük bir yol kateden ayakkabı, 1800 ve 1900’lü yıllarda son şeklini alarak, modanın adeta ayakkabı üzerinde yoğunlaşmasına ortam hazırladığı görülmüştür. Günümüzde ayakkabı tarihi ve geçmişi oldukça merak edilen konu olsa da, insanlar geçmişinden daha çok bir ömür ayakkabı modasına ve trendlerini araştırarak bu alanda meraklarını gidermektedir.