Ayakkabı Nasıl Tasarlanır?
Ayakkabının üretim ve hazırlanış aşamaları birkaç safhadan oluşmaktadır. Ayakkabı yapımı nasıl olur ve model hazırlama, saya dikimi, montalama, temizlik, ütüleme işlemleri ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz. Kaliteli ayakkabıyı üretip ortaya koyabilmek için malzeme çeşidinin üst düzey olması gerekir. Fakat unutulmaması gereken detayın, bu işlemlerin usta ellerden geçmesi önemlidir.
Ayakkabı Üretim Aşamaları
Estetik görünüme sahip ayakkabı üretmek için belli aşama ve safhaların oluşması gerekir. Usta ellerde hazırlanan ayakkabının şık ve kaliteli olması için ayakkabı üretim aşamalarını sıralamak gerekirse;
1- Model Tasarımı
2- Saya Kesimi
3- Sayanın Dikilmesi
4- Sayanın Kalıba Çekilmesi
5- Temizlik ve Ütüleme
Bu önemli 5 aşama ayakkabının ortaya çıkması için gerekli adımlar olarak nitelendirilir. Şimdi bu önemli aşamaları detayları ile açıklayalım.
1- Model Tasarımı
Ayakkabının ortaya çıkması için çok kritik bir aşama olan model tasarımı, modelistin hayal gücü ve el becerisinin sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Yani ayakkabıda hataların oluşmaması için modelist ustanın model tasarımındaki mahareti çok önemli. Ayakkabı kalıbının üzerine yapıştırılan ıslampa bantı, boşluk kalmayacak şekilde kalıbı sarması gerekir. Bu şekilde oluşturulan model hazırlığında, kalıbın üzerine yapılması düşünülen ayakkabının deseni modelist tarafından tüm detaylarıyla çizilir. Bu çizim kurşun kalemle olursa çok daha iyi bir seçim olur. Çünkü yapılacak çizim hatalarında tekrar düzenleme ve düzeltme işlemi yapılabilmesi için çizimi belli oranlarda silmek iyi bir fikir olur.
Model ıslampa bantı ile sarılı kalıba çizildikten sonra bant, kalıbın üstünden parçalar halinde (parçalanan yerlerden dikilecek şekilde) ayrılarak karton levha üzerine yapıştırılır. Böylece model ıslampası hazırlanmış olacaktır.
2- Saya Kesimi
Ayakkabı ıslampasının hazırlanıp deri üzerinde kesim işlemi çok önemli. Ayakkabının estetik görünmesi için seçilecek deri ve kesim şekli kaliteli görünüş için önem arz eder. Islampayı derinin üzerine koyup kesim bıçağı ile ıslampanın etrafından kesim yapılır. Kesim sonrası ortaya çıkan sayanın düzgün şekilde haazırlanmış olması, kaliteli bir saya dikimi için önemli.
3- Sayanın Dikilmesi
Kesilen saya parçaları sayacı tarafından dikilerek ayakkabı iç astarı ile bir bütün oluşturulur. Ayakkabı sayasının dikiminde hata ve estetik görünüme uygun olmayan saya dikimi olursa ayakkabının kaliteli ve estetik durması söz konusu değildir.
4- Sayanın Kalıba Çekilmesi
Ayakkabıyı oluşturmak için önemli bir aşama olarak görülen kalıba sayanın giydirilmesi işlemi, kalfa sanatkarlığını konuşturmalı. Çünkü kalıba çekilen sayanın doğru ve estetik açıdan hatasız saya giydirmesi olmaz ise, şık ve kaliteli bir ayakkabıdan söz etmemiz mümkün olamaz.
Ayakkabı kalıba çekildiğinde çekiçle belli süre dövüştürme işlemi yapılır. Ayakkabı kalıptayken ne kadar çok çekiç yerse, ayakkabı o kadar kalite değeri yükselir. Derinin kalıp şekline oturması için çekiç ile dövüştürme işleminin kalfa tarafından uzun süre yinelemesi önemlidir.
5- Temizlik Ve Ütüleme
Kalıptan çıkarılan ayakkabı, iç taban astarı takılıp genel temizliği yapılır. Kaliteli ayakkabı cilası ile ayakkabı şık bir görünüme sahip olabilmesi için cilalanıp parlatılması gerekir. Freze fırçasında ayakkabının parlatılıp cila atılması sonrasında ortaya çıkan şaheser, kullanım için hazır hale gelir. Sizlere özel hazırladığımız Ayakkabı Nasıl Yapılır adlı yazımızı da okumanızı öneririz.
Dilediğiniz ayakkabı modelini özel olarak yaptırarak siparişini verebilirsiniz. Ayakkabı siparişleriniz için 0534 526 79 07 numaralı ayakkabı sipariş hattı üzerinden bilgi alabilirsiniz.